« Creative Section

Visst kan du städa miljösmart

Just det! Det går att städa miljövänligt och smart mot miljön. Vi måste ju alla bidra med att minska hemska kemikalieavfall, bilavgaser och slöseri med jordens resurser. Vad kan vara bättre än börja på hemmaplan? Det är ju få kemikalier vi använder i vårt hem, förutom när vi städar. Om några generationer kanske våra barnbarnsbarn undrar varför vi använde så farliga kemikalier för att få rent hemma. Så varför inte vända på den trenden här och nu?

Smart att använda det som är naturligt

1. Ättika

Ättika är bland det bästa du kan använda. Ättika är etanolsyra, en sorts alkohol. Och alkohol renar från bakterier, det kanske du känner till? Ättika löser upp kalkavlagringar, vilket gör den perfekt att använda på kakel och porslin i badrummet, i badkaret och handfatet.

2. Bakpulver

Bakpulver är en blandning av natriumvätekarbonat = bikarbonat, natriumpysofosfat = syra. När du blandar det med vatten reagerar bikarbonatet bildas koldioxid. Det luckrar upp matrester som du till exempel kan ha i ugnen. Gör därför en deg av bakpulver och vatten. Lägg smeten på insidan av ugnen. Låt stå över natten och torka av dagen efter.

3. Citronsaft och vatten

Häll vatten och citronsaft i en glasskål och ställ den i mikrovågsugnen. Kör sedan på full effekt i två eller tre minuter. Torka sedan inuti mikron. Då får du rent och fint, och så luktar det gott.

4. Vanlig grön såpa

Till golvet, efter att du har dammsugit dem, lönar det sig att blanda vatten och grön såpa i en hink och svabba av golvet sedan.

27 Oct 2017