« Creative Section

Viktigt med brandvarnare i hemmet

Det är viktigt att vara säker i sitt hem. Det går ju att vara på flera sätt. Ett sätt att höja säkerheten på, det är att installera brandvarnare. Du kan läsa ett jämförande test för att hitta en brandvarnare som passar dig bäst. Fördelen med en brandvarnare, det är just att den varnar, i bra tid. Det så att du kan hinna ut innan elden sprider sig allt för mycket. 

För att du ska vara säker så bör du ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det bästa är att ha en varje rum där det sover någon. 

Det en brandvarnare varnar för, det är rök. Rök stiger och det är därför man ska placera brandvarnarna i taket. 

Testa din brandvarnare då och då

När du har köpt dig de brandvarnare du behöver och installerat dem, se till att då och då testa dem. Det är enkelt att göra. Det är bara att trycka in testknappen i några sekunder. Då ska sirenen börja tjuta och sedan ska den sluta då du släpper knappen.

Kontrollera att brandvarnaren fungerar minst en gång per kvartal och byt ut den efter 8-10 år. Om du har varit borta hemifrån mer än en vecka – kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska. 

Olika varianter av brandvarnare

Det finns idag flera varianter av brandvarnare, så som batteridrivna, nätanslutna, sammankopplade, kopplade till hemlarm samt att det finns joniserade och optiska brandvarnare.

Om det börjar brinna hemma hos dig, då ska du ringa 112!

25 Oct 2022