« Creative Section

Öka din kreativitet

Oavsett om du är musiker, designer, författare, dansare, filmskapare eller någon annan form av konst- och produktionsälskare, vet du förmodligen vikten av kreativitet. Kreativitet är en del av det som gör konstnärernas arbete speciellt.

Unika idéer är mycket uppskattade i det konstnärliga samhället. Men kreativitet är inte alltid lätt. Mentala blockeringar kan göra att det känns omöjligt att komma på originella idéer eller starta ett nytt projekt. Lyckligtvis finns det sätt att bli mentalt osäkra och återgå till att göra det du älskar.

7 tips för kreativitet

Utveckla din kreativitet med dessa sju tips:

1. Öva

Det kan låta självklart, men övning är avgörande för kreativitet. Ingen manusförfattare föds med hundratals manusidéer i huvudet, och ingen nystartad designer har direkt otaliga designkoncept. Det tar tid och övning att utveckla dessa färdigheter. Ju mer du övar på att vara kreativ, desto mer förbereder du dig för framgång i framtida kreativa strävanden.

2. Upptäck kvalitet i kvantitet

Kreativitet handlar inte om perfektion. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att göra varje enskild idé fantastisk. Överväg hellre att komma på många idéer, även om de inte nödvändigtvis verkar perfekta eller ens bra till en början. Dessa idéer kan vara språngbrädor till andra idéer som kan komma.

Du kan behöva brainstorma ett överflöd av idéer innan du bestämmer dig för "rätt" idé som leder till ytterligare inspiration. Ofta krävs det en stor mängd idéer innan man kommer fram till de kvalitetsidéer som motiverar vidareutveckling.

3. Se till det vanliga

Titta på vanliga, vardagliga saker för inspiration. Detta kan träna din hjärna att tänka kreativt. Om du till exempel ser en intressant design eller struktur i golvet i mataffären, notera det så att du kan utöka dina idéer och konceptet senare. Om du vill koreografera en dans och du ser vinden blåsa genom träden, notera rörelserna av bladen och grenarna.

Var villig att leta efter inspiration när du inte förväntar dig det. Om du ser något som utlöser en fantasifull idé, se till att du kommer ihåg det för framtiden. Gör anteckningar på din telefon eller ta ett foto för senare referens.

4. Samarbeta med andra

Samarbete har kraftfulla implikationer när det kommer till kreativitet. Det finns olika sätt att samarbeta med kreativa och konstnärer som kan ge dig fantastiska idéer. Att brainstorma med andra och gå samman för att komma på kreativa lösningar kan bryta ner dina mentala block.

5. Experimentera med olika stilar

Ett sätt att gå utanför din komfortzon inom ditt område är att experimentera med olika stilar. Till exempel, om du är en musiker som främst spelar klassisk musik, kan experiment i jazz eller pop hjälpa dig att få kreativitet som musiker, även i din egen genre. Om du är en konstnär som vanligtvis ritar digitalt, kanske du kan prova att använda akvarell eller färgpennor för att utöka dina kunskaper och dina idéer.

6. Ha självförtroende

Att ha förtroende för ditt arbete kan hjälpa dig att utveckla kreativitet. Om du är för rädd för att prova nya saker eller experimentera i din konst är det svårt att vara kreativ.

Enligt en Harvard Business Review-artikel av Tom Kelley och David Kelley finns det fyra huvudsakliga rädslor som hindrar människor från att tillåta sig själva att vara kreativa. Dessa inkluderar rädsla för det röriga okända, rädsla för att bli dömd, rädsla för det första steget och rädsla för att tappa kontrollen. Var och en av dessa rädslor kan hindra kreativitet, men kan övervinnas med självförtroende.

Det är viktigt att inse att det du skapar inte behöver vara perfekt eller bättre än någon annans arbete. Att ha förtroende för sitt eget arbete och lära sig att inte jämföra sig med andra kan öka din kreativitet. Om du undviker att placera dig själv i en låda av perfektion, kommer du gärna att prova nya saker och ha kreativa idéer.

7. Ge din hjärna en uppfräschning

Ibland är det bästa sättet att skapa nya idéer att ta ett steg tillbaka från ditt projekt. Robert Epstein, PhD, psykolog och Harvard-examen, säger att stress och tidsbrist kan döda din kreativa process. Ibland är det bäst att ta en paus. Detta kan hjälpa till att minska din stress kring projektet och få din kreativa känsla att flöda igen.

Här är några sätt att ge dig själv en hjärnpaus:

  • Gå på promenad: Att gå på en promenad kan ta dig ut i en ny miljö. Detta kan inte bara hjälpa dig att slappna av, utan du kan också hitta ny inspiration när du är ute och reser.
  • Ät ett mellanmål: Att ta en mellanmålspaus kan ge dig motivation och hjärnkraft att fortsätta med ditt kreativa arbete.
  • Läs en bok: Att ibland låta din hjärna inte tänka eller tänka på något annat är en bra metod för att återskapa din kreativitet. Att läsa en favoritbok eller tidning kan ge dig motivation.
  • Prata med någon du älskar: Att interagera med andra människor kan också ge dig en hjärnpaus från ditt projekt. Dessutom kan ditt samtal väcka en idé.
  • Ta en snabb tupplur: Energi kan vara till stor hjälp i kreativa processer. Om du känner dig trött kan en snabb tupplur vara precis den uppladdning du behöver.
12 Apr 2023