« Creative Section

Kreativa lösningar efter fönsterbytet

Har du precis utfört, eller funderar du på att byta fönster i Umeå? Då har jag några riktigt coola tips på vad du kan hitta på med de gamla fönstren som blev över. Här får du tips på både prydnadssaker och nyttoprylar med hjälp av att återanvända gamla prylar som annars kanske skulle hamnat på tippen. 

Saker till inredningen

Först kikar vi på några saker man kan göra för att piffa upp inomhusmiljön där de gamla fönstren kommer till användning.

  • En schysst spegel: Ta bort allt glas och slipa träet ordentligt. Limma sedan fast speglar där glasrutorna satt förut. Ett enkelt sätt att få en hallspegel som sticker ut från mängden. 
  • Tavelramar: Sätt in små bilder där glaset satt, eller sätt upp fönster direkt på väggen och måla i de tomma rutorna rakt på tapeten. blir mycket annorlunda. 

Utomhus

När det gäller utomhusmiljön så handlar det mindre om estetik och mer om funktion. Det går till exempel att bygga en drivbänk med hjälp av ett gammalt fönster och man kan även bygga ett helt växthus om man har tillräckligt många gamla fönster liggande. 

Det kommer att bli glasbitar över, det är nästan oundvikligt. Se till att lämna detta till återvinningsstationen. Lägg det inte i naturen där djur, barn eller bärplockare kan göra sig illa. Den behållare gamla rutor ska slängas i är den som kallas för deponi då detta glas inte är samma typ av glas som i flaskor som ska till glasåtervinning. 

6 Mar 2022