« Creative Section

7 sätt att väcka din kreativitet

Kreativitet är precis som motion, det gäller att underhålla den, så att den inte förändras. Just detta med att vara kreativ, det är inget man föds med, eller utan heller för delen. Alla kan öva upp sin kreativitet. Här nedan får du sju bra tips du kan göra för att väcka kreativiteten till liv.

Hitta din inre motivation

Även om man brukar säga att det finns de som föds med en kreativ ådra så är det inte riktigt sant. 

Kreativitet bygger på tre saker: kunskap inom ett område, inre motivation och kunskap om olika kreativa processer som kan användas som verktyg för att tänka i nya banor.

Det du helt enkelt kan göra, det är att övertyga dig själv om att du är en kreativ person och utmana dig själv till att hitta kreativa lösningar.

Radera dina negativa tankar

Att alltid tro att man inte kan eller vet hur, det så att säda dödar kreativiteten. Lär dig att identifiera dina negativa tanker, så att du kan avfärda dem direkt så att du kan använda din kreativitets fulla potential.

Vänta aldrig på en idé

Oftast är det så att en idé, den kommer av något annat. Du ska inte bara sitta och vänta på att det ska komma till dig, utan försök istället att inspireras av andra eller att skapa något nytt av något som redan finns.

Tvinga dig att göra något under tidspress

En vanlig övning är att du på en minut ska komma på så många idéer som möjligt och skriva ner varje idé på en post it-lapp. Inga idéer är dåliga, allt som ploppar upp i huvudet ska ut. Undvik att hamna i negativa tankebanor och skriv ut alla idéer du har. Gör det till en lek och det kommer bli lättare och lättare att komma in i ett kreativt tankesätt.

Skapa ett idébibliotek

Detta kan du göra på det sätt du vill. Det kan vara ett konstverk som triggar dina idéer, en moodboard eller en bra låtlista med vissa låtar som ökar din kreativitet.

Fyll på med nya intryck

Då kreativitet till stor del handlar om att tänka i andra banor än vanligt kan du öva dig själv på att tänka och göra nytt. Det kan vara små saker så väl som stora saker. Det kan vara allt från att testa nya maträtter, att lyssna på annan musik än vanligt eller ta en ny väg till jobbet.

Ha tålamod

Förändringar kommer sällan över en natt så se till att ha tålamod med dig själv. Att öva upp sin kreativitet kan ta tid, men med rätt verktyg och en dos tålamod kommer du snart bli förvånad över vilka kreativa banor du kan tänka i.

5 Oct 2022