« Creative Section

Så fungerar en dammsugare

Har du någonsin suttit med ett dammsugarstycke och undrat hur en dammsugare fungerar? Det är ju ett verk av en fantastiskt genial ingenjörskonst, eller hur? Att man för munstycket över golvet så slinker allt damm och smuts in i dammsugaren. Vips är allt borta. Hur fungerar det egentligen? Om du knappt har kunnat bärga dig tidigare, får du svaret på den frågan här. Vi presenterar fakta om dammsugare - var så god.

Det är minus och plus som gör att dammet åker in

Inuti dammsugaren finns en elmotor, det hörs när du sätter på din dammsugare. På den motorn sitter på magneter, mellan magneterna sitter en spole som också har magneter. När motorn sätts igång börjar spolen snurra. På spolen sitter ett fläkthjul, då fläkthjulet snurrar åker damm in i munstycket och in i dammsugaren. Skulle dammet åka in i dammsugaren skulle den till sist gå sönder av alla dammkomponenter, men det för den inte tack vare att det åker in i dammsugarpåsen.

Uppfinnaren är bortglömd

Vi har att tacka Eberhardt Seger för den första dammsugaren. Han tog patent på sin modell och döpte den till Electrolux, som han serietillverkade och gjorde det möjligt att alla kunde köpa hem en dammsugare. På den tiden vägde en dammsugare 14 kilo, idag är den hälften så tung. Idag har vi fått robotdammsugaren som gör rent våra hem på ett smidigt sätt. Många gillar centraldammsugare, som gör det möjligt att slippa flytta på dammsugaren och gör det möjligt att ansluta alla rum med dammsugningen.

13 Oct 2017