« Creative Section

Renovera på egen hand?

Funderar du på att renovera på egen hand? Du kanske är en händig person som gillar att göra sakerna själv? Då är du bara att gratulera! Det är inte alla som kan det. Särskilt inte då det kommer till renoveringar, lägga golv, nya fönster, eller att mura en vägg, öppen spis eller vad de nu kan vara. Bästa tiden att arbeta i betong brukar vara under sommaren. Många blandar också sin egen betong och får den just så fast som de själva vill ha den. Här kommer några tips från betongpoolen:

Förarbete till gjutning

Förarbetet inför en gjutning kan göra skillnaden mellan ett bra jobb och ett riktigt uselt. Ju bättre du gör förarbetet desto snyggare blir det. Säger nästan sig självt. Måttar du snett vid förarbetet, blir hela gjutningen sned, eller hur? Förarbetet är viktigt, därför ska du tänka på att du skapar redan när du gör formen, när formen är fylld med färsk betong kan du nämligen inte längre påverka gjutningsresultatet.

Använd armeringsjärn

Om du ska gjuta något som är tjockare än 1,5 cm får du inte glömma armering. Smörj även formen med olja, vaselin eller lack för att betongen ska släppa lättare. Vid större projekt när betongen är väl packad och ytan, eller formen helt fylld ska du som regel släta till ytan. Då kan du använda ett så kallat rivbräde och om du vill ha en mycket slät yta så kan ett bräde av stål vara lämpligt. Den nygjutna betongytan får inte torka alltför snabbt eftersom det då kan leda till att den spricker. För att förhindra det bör du se till att betongen hålls fuktig några dagar under efterhärdningen. Det kan göras på lite olika sätt, antingen kan du duscha ytan med jämna mellanrum, hålla fuktiga säckar eller täcka ytan med plastfolie eller spruta på membranhärdning över ytan.

Undvik att gjuta i betong när det är kall temperatur som understiger +5°C, därför är denna årstid helt enkelt perfekt för gjutning av betong!

1 Sep 2017