« Creative Section

Måla på - allt slits ner

Har du märkt att allt slits ner efter typ fem år?Det där rummet som du tyckte var så fräscht för några år sedan, har gått ner sig. Och de gör det. Utan att vi märkt det har smuts, matos, avgaser utifrån lagt sig i hörn, lister och tapeter. Vilket gör att var femte år behöver rummen renoveras för att hålla sig fräscha. Mycket arbete är det, så det är lika bra att inte samla på sig en massa småsaker, för du måste ändå flytta på dem när det är dags att renovera.

Renovera väggarna först

Det första du behöver göra är att täcka för listerna innan du sätter igång att tapetsera eller måla väggarna. Måla dem är bäst att göra om du har en tapet med struktur. Annars blir det inte snyggt. Har du vanliga papperstapeter på väggarna är det bättre att riva ner dem och tapetsera med nya tapeter. Är det första gången som du tapetserar, kan vi rekommendera dig att ta hjälp av någon som är van att tapetsera, det är lite pilligt och man måste vara väldigt noga för att det ska bli bra. Dessutom kan ni köpa tapeter som är färdigt kapade och har lim. Då är det bara att ta fram ett bord, pensla på vatten och hänga upp dem. Är det tapeter med mönster, behöver du ett vattenpass så du ser att du hänger upp dem lodräta och se till att mönstret passar in när du hänger nästa tapet bredvid den andra, så det blir snyggt.

Renovera listerna sedan

När du är färdig med måleriet eller tapetseringen är det dags att måla listerna. Ta bort skyddet på listerna, eller har du tagit ner dem kan du måla dem innan du lägger dem på plats. Tvätta först listerna noga med målarsoda. Slipa sedan med slippapper. Har du sprickor på listerna, fyll igen dem med latexfog. Måla först med en grundfärg. Använd då en finare snickeripensel. Låt dem torka. Måla sedan med halvblank, valfri färg. Måla med långa penseldrag så att det ser snyggt ut. Gör det två gånger för bästa resultat.

15 Oct 2017