« Creative Section

Måla dina fönster

För att liva upp huset så kan du satsa på att måla dina fönster. Är de riktigt slitna, så kan det vara värt att byta ut dem helt. Då kan du hitta bra fönster på www.smartafonster.se. Men är det inte så farligt, så är det bara att måla dem.

Det du då ska börja med, det är att göra rent dem. Du kan börja med att  plocka bort gamla tätningslister och skruva loss hörnbeslagen. Tvätta alla träytor med utomhustvätt. Om det finns mögel eller alger på fönstren bör du rengöra med ett alg och mögelmedel också.

Förbered målningen

Innan du kan börja måla så ska du först kolla om träet är ruttet och byta skadade delar. Sedan skrapa bort all lös färg. Se sedan till att slipa alla träytor och borsta bort damm. Är kittet gammalt och sprucket, ta bort det och kitta om. Mindre sprickor i träet lagar du med fönsterkitt eller målarfog.

När detta är klart så kan du börja med en grundmålning. Först tar du en grundolja, som du torkar bort efter 30 minuter. Sedan kan du maskera fönstret och måla en gång.

Låt det torka och sedan så målar du dina fönster igen, två gånger om. Låt färgen torka mellan strykningarna.

Det är bra att måla när det är växlande molnighet ute. Då påverkar inte solen eller regn resultatet. Du kan montera ner fönstren för att kunna måla lättare.

28 May 2021