« Creative Section

Hur putsar jag fönster på bästa sätt?

Oavsett om man har äldre fönster eller köpt nya fönster (läs mer här) så är det bra att se till att putsa dem regelbundet. Det finns lite olika sätt att göra det på. En del föredrar att anlita fönsterputsare, andra gör det själv. Om fönstren sitter på bra höjd eller går att vika så är det inte så svårt att göra.

Så här putsar du fönster

Bra saker att ha:

  • Hink med varmt vatten
  • Diskmedel
  • Svamp eller trasa
  • Fönsterskrapa
  • Torr trasa som inte luddar, till exempel gamla handdukar


Man bör fatiskt undvika köpt fönsterputsmedel eftersom att den typ av medel ofta är det som gör fönster flammiga! Sedan är det bra att putsa fönster under en mulen dag, inte när solen skiner, för då torkar det för snabbt och kan ge ränder. 

Om det finns stora fläckar på själva fönstret så kan du gnugga bort dem, sedan ska du doppa trasan eller svampen i vattnet och gnugga ut vattnet över rutan så att medlet hamnar överallt.

Börja sedan från höger och dra med fönsterskrapan från toppen till botten av fönstret. Försök använda ett lagom hårt tryck. Torka av kanterna så det inte bli vattenränder.

Öppna fönstret och upprepa på insidan. Den behöver inte nödvändigtvis rengöras vid varje fönsterputsning, men åtminstone någon gång per år är det klokt att göra en fullständig rengöring av båda sidorna på fönstret. 

Så, nu vet du hur du kan göra dina fönster fina och det på enkelt sätt. 

 

22 Dec 2020