« Creative Section

Ge inte upp mitt i renoveringen

Det är mycket att tänka på ifall du tänker sätta igång med renovering hemma. Och som bekant är det bättre att tänka efter innan, istället för tvärtom. Även om det är svårt att sia om framtiden, kan man tänka igenom vissa saker som påverkar resultatet av renoveringen. Hur mycket kommer hela renoveringen att kosta? Hur lång tid kommer det ta? Hur ska du gå till väga? Alla dessa frågor är bra att ställa – och få svar på. Det kommer inte att förändra kostnaderna särskilt mycket om du väljer vilket slags material du använder. Så stor del i kostnaderna är inte det. Däremot kommer det an på om du kan genomföra renoveringen själv eller om du måste anlita någon. Det är här de största kostnaderna finns.

De här punkterna är viktiga att tänka på

  1. Räkna på kostnaden. Sammanställa alla kostnader som kan tillkomma; material och hantverkare. Räkna med tiden renoveringen kommer att ta i din budget. Försök att vara så realistisk du bara kan. Det tar tid att bygga och många underskattar tiden det tar samtidigt som de överskattar sin egen förmåga.
  2. Bygglov. Behövs det bygglov? Vid osäkerhet bör du alltid ringa byggnadsnämnden i din kommun och fråga vad som gäller.
  3. Behöver du hjälp? Behöver du hjälp kan du kanske fråga någon i din familj som kan hjälpa dig, eller om inte – ta offerter från olika företag så fort som möjligt. Du bör även kolla upp kvaliteten hos dem du funderar på att anlita också. Ring referenser, finns det inga, bör du dra öronen åt dig och anlita en annan firma.
  4. Bygganvisningar. För att överhuvudtaget bygga någonting behöver du följa bygganvisningar. Anlita en arkitekt eller en snickare för att skissa upp en ny ritning på renoveringen. Huvudsaken är att du eller hantverkarna har en mall att följa.
25 Oct 2017